W Wielkiej Brytanii dostrzeżono śnieżne sowy..

1 02 2009

W ostatnich tygodniach angielska prasa z uwagą śledziła losy pewnej śnieżnej sowy, początkowo sądzono, że po prostu zabłądziła podczas poszukiwania pokarmu… W ostatnich dniach okazało sie jednak, że kolejne sowy pojawiły się również w innych częściach tego kraju..

PD*26228102

Śnieżna sowa zamieszkuje przede wszystkim tundre, okolice podbiegunowe, północną Skandynawie, Alaskę oraz północną Kanadę. Nie dziwi więc wielkie zainteresowanie sowami, które pojawiły się w Wielkiej Brytanii. Czasem zdarza się, że pojedyncze osobniki są widywane w północnej Szkocji, tym razem jednak zaskakująca jest nie tylko ich ilość ale również fakt, że zapuściły się tak głęboko (Południowo-zachodnia część wyspy!!). Dostrzeżono je min. w Kornwalii, Guernsey i Alderney.

Przypadek sowy śnieżnej nie jest jednak jedyna ciekawostką ornitologiczna jaka zaobserwowano w ostatnich miesiącach w Wielkiej Brytanii..

Jak donosiosła telegraph.co.uk ( listopad 2008 ) Wielka Brytania przeżyła w tym roku niespotykany od dawna „najazd” Jemiołuszek (Bombycilla garrulus).

Są to ptaki zimujące przede wszytskim w Europie środkowej, choć spotykane sa również na zachodzie kontynentu- migrują z północy/ wschodu (przede wszytskim z Rosji i Skandynawi). Celem ich wędrówek, jest poszukiwanie pokarmu.

Aby podkreślić ilość ptaków jaka w tym roku dotarła do Wielkiej Brytanii- określono to jako „najazd”. Poza ilością, zaskakujacy jest również zasięg migracji. Ptaki te pojawiały się zazwyczaj w północno-wschodnich krańcach wyspy, w tym jednak roku jest inaczej- dotarły również do zachodnich części Anglii..

nwaxwing_1119085c3

Podobnie niezwykłe przypadki migracji ptaków zaobserwowano również w USA.

Kilka dni temu w stanie Massachusetts zaobserowano spora grupę dojrzałych osobników  mew polarnych.. Pikanterii całej sytuacji dodaje fakt, że nie widziano ich tam od ponad wieku! Ostatni raz  zaobserwowano je w tym stanie ok 1800 r!! ivory_gull_map3

Zaznaczyc należy, że Mewy polarne- z podgatunku Larus glaucoides glaucoides – zamieszkują tereny Grenlandii oraz północne krańce Kanady (zima)

Natomiast latem gniazdują w Grenlandii.  Zasięg ich wystepowania doskonale obrazuje ten rysunek –>kliknij na obrazek aby powiększyć–>

żródła:  telegraph.co.uk, patriotledger.com


Działania

Information

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s




%d bloggers like this: